Ugrás a tartalomra

Újabb sikeres európai uniós pályázat valósult meg a kerületben

2011. október 20. csütörtök
Fejlesztés az uniós és a hazai források felhasználásával.
Újabb sikeres európai uniós pályázat valósult meg a kerületben

Szabolcs Attila polgármester köszöntötte az intézmény vezetőit, dolgozóit és a meghívott vendégeket a Kolonics György Általános Iskola energetikai felújítási projektjének október 19-én tartott ünnepélyes záró rendezvényén.

Országosan jellemző probléma, hogy az önkormányzatok jelentős forráshiánnyal küszködnek, egyre nehezebben finanszírozzák működésüket. Költségvetésük jelentős tétele a közintézmények működtetésére fordított dologi költség, melyből évről évre egyre jelentősebb részt képviselnek az energiaköltségek. Emiatt az önkormányzatoknak, - így Budapest, XXII. kerület Önkormányzatának is - elemi érdeke intézményeikben az energiafelhasználás hatékonyságának javítása, a költségek növekedésének csökkentése, a takarékosság.

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében Budapest XXII. kerület Önkormányzata 71 507 887 Ft támogatást nyert a "Kolonics György Általános Iskola homlokzati nyílászáró cseréi és utólagos hőszigetelési munkái, energetikai korszerűsítése" című pályázatán. 75%-os támogatású projekt keretében az 1976-ban épült, hőtechnikailag mára már elavult szerkezet felújítása valósult meg. Az iskolaépület összes külső nyílászárója helyére korszerű műanyag, ötkamrás ajtókat és ablakokat építettek be. Az épület külső falai 10 cm vastag homlokzati hőszigetelést kaptak. A lapos tetőre 15 cm vastag hőszigetelés került a szükséges víz elleni szigeteléssel kiegészítve. A meglévő radiátorszelepeket hőmérséklet szabályzós kivitelűre cserélték.
A fejlesztés eredményeként 3,8 millió forint takarítható meg évente a vásárolt energiahordozó költségén. Az iskola épülete a nyílászárócserének, a homlokzatszigetelésnek és nemes vakolat felületképzésnek köszönhetően esztétikailag is megújult.

A projekt hosszú távú közvetlen célja, hogy a korszerűtlen épületszerkezetet hőszigetelje, a nyílászárókat cserélje, így egy modern, energiatakarékos oktatási épületet hozzon létre. Ezáltal jelentősen csökkenthető az eddigi magas földgázfelhasználás és a magas üzemeltetési költség. Ez hosszabb távon országos szinten is hozzájárul a földgázfelhasználás és szennyezőanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

A pályázat

  • címe: Kolonics György Általános Iskola homlokzati nyílászáró cseréi és utólagos hőszigetelési munkái, energetikai korszerűsítése
  • azonosító száma: KEOP-5.3.0/A/09-2010-0194
  • összköltsége: 95 343 849 Ft
  • megítélt támogatása: 71 507 887 Ft

Kedvezményezett:
Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Önkormányzat
1221 Budapest, Városház tér 11.

Közreműködő szervezet:
Energiahatékonysági, Környezetvédelmi és Energia Információs ??gynökség Nonprofit Kft.
1134 Budapest, Váci út 45.
www.energiakozpont.hu