Ugrás a tartalomra

Látogatás és konzultáció - Bakos Művek, 2012. április 25.

2012. április 25. szerda
A CKT munkaterve keretében elkezdtük a helyi jelentősebb vállalkozásokkal való kapcsolatfelvételt.
Látogatás és konzultáció - Bakos Művek, 2012. április 25.

A CKT munkaterve keretében elkezdtük a helyi jelentősebb vállalkozásokkal való kapcsolatfelvételt, ebben Bakos Miklósra esett a választás első alkalomként, aki az egyik legsikeresebb helyi vállalkozó, az év vállalkozója is volt, idén megkapta az önkormányzati vállalkozói díjat, és háromszor nyerte el a CSR Best Practice, a Társadalmi Felelősségvállalás díját.

Sajnos, rajtam kívül csak három civil szervezeti képviselő volt jelen, Farkas Balázs, Diebel Dietrich és Géczi Gábor.

Bakos úrral előbb rövid bejárást tartottunk a Borkő utcai telepen, a héten az udvaron vásár volt, ennek kapcsán két jurta még állt, ahol megkóstolhattuk az alkalmi székelykáposztát. A lapszabászati műhelyben, majd a gépi és a kézi asztalosműhelyben is jártunk, ahol jelentős egyedi gyártás folyik, pl. a Borváros projekt számos eleme készül most is. Az alagsorban sportközpont működik, fitnesz, testépítés, harcművészetek, női torna, majd lementünk a pinceszintre, ahol most készült el két squashpálya. A pincékben még részben gombatermelés folyik, ill. raktározásra is használják a pincéket, klimatizáló, páramentesítő berendezéssel. Végül az irodaházban leültünk a kis tanácsteremben és egy prezentációt néztünk meg együtt.

A területarányok: 3000 mÂ? asztalosműhely, 1000-1000 mÂ? barkácsáruház és iroda, 500 mÂ? sportközpont. A forgalomban azonban az arányok mások, 80% a kereskedelem, és 20% a gyártás. Nagy gondot helyeznek a munkavállalókra, ez határozza meg a cégkultúrát, 56 családról kell áttételesen gondoskodni, hátrányos helyzetű, sérült munkatársakat is foglalkoztatnak, súlyt helyeznek a nők és a 45 év felettiek foglalkoztatására. Cég-ombudsman működik, 3+4 napos munkarend van, három 12 órás munkanap és 4 szabadnap. Öt év után ajándék jár a dolgozóknak, vitaminfolyosó van, állandó gyümölcsellátással, energiatakarékossággal, szelektív hulladékgyűjtéssel.

Fontos szerepük van a hazai barkács-kereskedelemben, ahol 55%-ot tesznek ki a multik és 45%-ot a hazai vállalkozások, így Bakos úrhoz tartozik a hazai Ezermester hálózat jelentős vidéki üzletlánccal. Támogatják a helyi civil törekvéseket, rendezvényeket, Patak parti, Urbitális és más események, a közelmúltban a Millenárisról bontás fejében sok anyagot kaptak, amiket hasznosítanak, így egy 6?—6-os acélszerkezetű színpadot, amit most hoznak használható állapotba, helyi közösségi célokra is rendelkezésre áll majd.

Mészáros Péter