Ugrás a tartalomra

CKT elnökségi ülés - Városháza, 2013. január 9.

2013. február 04. hétfő
Az ülésen részt vettek az elnökség tagjai: Bogó ?gnes, Schütt Margit, Szigeti Zoltán, Szántó Tamás, Vizi Sándor, és Mészáros Péter, továbbá Szabolcs Attila társelnök képviseletében Gadácsi Miklós társadalompolitikai koordinátor.
CKT elnökségi ülés - Városháza, 2013. január 9.

Az ülésen részt vettek az elnökség tagjai: Bogó ?gnes, Schütt Margit, Szigeti Zoltán, Szántó Tamás, Vizi Sándor, és Mészáros Péter, továbbá Szabolcs Attila társelnök képviseletében Gadácsi Miklós társadalompolitikai koordinátor.

Napirend előtt felmerült a Civil Szervezetek Napja idei megrendezése, aminek ezúttal egy másik, közösségi házat is működtető civil szervezet adhatna helyet, az elmúlt két alkalommal házigazda Ipartestületet követően, ez lehetne a Rózsavölgy Egyesület, a Baross Gábor telepi Polgári Kör, vagy a Nagytétényi Polgári Kör. Ezt a kérdést a civil levelező listán felvetjük, és pár napon belül eldöntjük.

Előzetesen elhangzott még, hogy a legutóbbi CKT ülésen felvetett témák közül, a nagytétényi kastély ügyéről, helyzetéről Németh Zoltán képviselő úrral várhatóan január 25.-én du. tartunk konzultációt, előtte közös bejárást a kastély hátsó frontján. Az ugyancsak felvetett budafoki piac, és a kapcsolódó budafoki belvárosi rekonstrukció kérdésében előzetesen arról volt szó Gadácsi Miklós és Szántó Tamás megbeszélése szerint, hogy egy négyoldalú konzultációt tartunk, az önkormányzat, a befektető, a civil szervezetek, és a piacosok képviselői részvételével. Erre várhatóan februárban kerül sor.

A napirendet a résztvevők a január végi Civil Konzultációs Tanács ülésre javasolt témák szerint tárgyalták meg - az ülés várhatóan 30.-án szerdán lesz, az eredetileg javasolt reggel 9 helyett a résztvevők délutáni, 4 vagy 5 órás időpontot javasolnak -.

Beszámoló a CKT elmúlt évi tevékenységéről. Ezt a rendelet, ill. a CKT ügyrend szerint az évet követő első testületi ülésre a polgármester, mint társelnök terjeszti a képviselőtestület elé. Itt a résztvevők abban állapodtak meg, hogy a beszámoló tervezetét az elnökség néhány napon belül összeállítja, és eljuttatja a polgármester részére. A beszámolót a CKT ülése véleményezi a január végi ülésén.

Tisztújítás, ami kapcsolódik az éves beszámolóhoz. Itt a civil szervezetek a tavalyihoz hasonlóan egy jelölő bizottságot kérnek fel, a CKT tagjai közül.

Általános vita a Civil Konzultációs Tanács szerepéről, funkciójáról, feladatairól, a résztvevő civil szervezetek és az önkormányzat képviselői fejtik ki véleményüket, részben az első év tapasztalatai alapján, a következő CKT ülésen. Ki mit vár el a CKT-tól, ez a téma a legutóbbi ülésen merült fel javaslatként.

A CKT 2013-as munkaterve elfogadása, tervezetet az elnökség készít. Itt a résztvevők megjegyezték, hogy a tevékenység nehezen tervezhető időben, és tematikusan egyaránt. Számos téma évközben merül fel, és a tervezhető ügyek sem köthetőek fix időpontokhoz.

A Civil Szervezetek Napja az akkori helyzettől függően ugyancsak napirenden lehet a CKT ülésen - helyszín, témák meghatározása -.

A közhasznúsági probléma, ill. a civil szervezetek feladat ellátása. Az un. házas, közfeladatokat ellátó, az önkormányzattal feladat ellátási szerződéseket kötő, de nem közhasznú civil szervezetek az év végén levelet kaptak az önkormányzattól, melyben jelezték nekik, hogy az új civil törvény szerint csak közhasznú szervezetek köthetnek feladat ellátási szerződést, és nyilatkozatukat kérték, ,hogy megfelelnek e a feltételnek. Itt négy un. házas szervezet érintett - Nagytétényi Polgári Kör, Baross Gábor Telepi Polgári Kör, Baráti Körök, és a Rózsavölgy Egyesület - melyek nem közhasznúak a jelenlegi jogállás szerint. Az a megoldás, ill. megállapodás született, hogy az érintett szervezetek levélben nyilatkoznak arról, hogy megkezdték a közhasznúság megszerzését, és vállalják, hogy azt ez év végéig dokumentálják. A közhasznúság megszerzéséhez az alapszabály megfelelő módosítása, az elmúlt két év beszámolói és mérlegei új törvény szerinti átdolgozása, és a törvény szerinti három-három feltétel csoportból egy-egy teljesítése szükséges. Itt segíthet az önkormányzat kapcsolódó rendelete, 13/2009, a közművelődési feladatok ellátásáról, mely jogszabályi hivatkozást jelent a feladat ellátáson túl, a közhasznúság megszerzése kapcsán. Ezen túlmenően az év folyamán további önkormányzati rendelet hozható még, mely jogalapot biztosíthat az érintett civil szervezetek közhasznúságához.

Mészáros Péter