Ugrás a tartalomra

Emelkedni fog az öregségi nyugdíj

2011. december 13. kedd
Nyugdíjat csak az fog kapni a jövőben Magyarországon, aki elérte a nyugdíjkorhatárt, de az öregségi nyugdíjat nem fenyegeti veszély. Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára a Városházán tartott sajtótájékoztatót.
Emelkedni fog az öregségi nyugdíj

A fogyatékossággal élők, a rokkantak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) keretéből juthatnak majd rokkantsági vagy rehabilitációs ellátáshoz a nyugdíjazásukig - jelentette be Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, aki Szabolcs Attila polgármester, Németh Zoltán országgyűlési képviselő, Karsay Ferenc és Zugmann Péter alpolgármesterek, illetve a kerületi vezetés jelenlétében válaszolt az újságírók kérdéseire november 15-én.

Hozzátette: hosszú távon szigorúbb szabályokkal lehet majd a korhatár alatt nyugdíjba vonulóknak munkát vállalni, ők a minimálbér tizennyolcszorosáig kaphatnak bért egy évben. ?talakítják a segélyezési rendszert is - közölte Soltész. A támogatások egy része természetbeni juttatás lesz. Kiemelte, hogy az oktatásra hat százalékkal, a felzárkóztatásra negyven százalékkal, az egészségügyre négy százalékkal, a gazdaságfejlesztésre pedig huszonkét százalékkal jut majd több az állami forrásokból.

Németh Zoltán azt hangsúlyozta: a munkahelyteremtésben, az életminőség javításában fontosak az olyan beruházások is, amelyek egy városrész, egy település életében segíthetnek. Az általa és képviselőtársai által benyújtott módosító indítvány alapján például egy kétmilliárd forintos alapot hoztak létre az önkormányzatok támogatására, a földutak aszfaltozására. Ez a tétel azóta beépült a költségvetésbe, és Budafok-Téténynek 170 millió forint jutott a keretből ebben az évben.

Több mint hétszázezer rokkantnyugdíjas

Az öregségi nyugdíj jogosultsági és megállapítási szabályai nem változnak a következő évben. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium tájékoztatása szerint a 2012. évi nyugdíjemelés mértéke 4,2 százalék lesz, amely a fogyasztói árnövekedés tervezett mértékével megegyezik. 2010-es adat szerint a nyugdíjkorhatár alatti rokkantsági nyugdíjban részesülők száma 337 ezer fő, és 19 ezer fő részesül rehabilitációs járadékban. A nyugdíjkorhatárt már betöltött rokkantak száma 384 ezer fő. A már megállapított és folyósított korhatár előtti nyugellátásokat korhatár előtti ellátásként kell továbbfolyósítani. A jövőben ezek az ellátások fokozatosan megszűnnek a szerzett jogok elismerése mellett.

A jövő évben korhatár előtti ellátás megállapítható lesz mindazoknak, akik már korábban jogot szereztek korhatár előtti nyugellátásra, de azt nem vették igénybe, továbbá az 1953-as születésű nőknek. Az 1952-es születésű férfiak akkor, ha már idén megkezdik a felkészülést a jövő évi visszavonulásra, s erre vonatkozóan a foglalkoztatójukkal írásban megállapodtak. A fegyveresek szolgálati nyugdíja szintén átalakul, szolgálati járandóságra lesznek jogosultak azok, akik már szolgálati nyugdíjban részesülnek, és ez év végéig nem töltik be az 57. életévüket. Az a szolgálati nyugdíjas, aki az 57. életévét 2011. december 31-ig betölti, továbbra is szolgálati nyugdíjas lesz. A korhatár előtti ellátás, illetve a szolgálati járandóság nem minősül nyugdíjnak, de lehet a folyósítása mellett dolgozni. Amennyiben a kereset a minimálbér 18-szorosát meghaladja, az év hátralevő részében az ellátás folyósítását szüneteltetni kell.