Ugrás a tartalomra

Nem drágul a BKV

2011. december 05. hétfő
Nem változnak a BKV tarifái 2012-ben, miután a képviselők elfogadták György István ágazati főpolgármester-helyettes erre vonatkozó előterjesztését a Fővárosi Közgyűlés november 30-ai ülésén.
Nem drágul a BKV

Németh Zoltán, Budafok-Tétény országgyűlési képviselője, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője az MTI-nek elmondta: 15 év után először fordult elő, hogy a Fővárosi Közgyűlés nem emelte a BKV tarifákat, és ezt jövőre is így szeretné tenni. Mint indokolta, ezzel a közösségi közlekedés versenyképessé válna az egyéni közlekedéssel szemben. Kitért arra is, hogy a tarifák szinten tartásával a főváros átvállalja az áfaemelésből eredő terheket, vagyis gyakorlatilag a jegyek, bérletek nettó ára csökken. Megjegyezte, hogy emellett további olyan jegyformákat is bevezetnek, mint például a csoportos napijegy, a kombijegy, továbbá kiterjesztik a kisgyermekesekre vonatkozó kedvezményeket, amire régóta igény volt. A fideszes politikus szólt arról is, hogy az előző ciklus utolsó éveiben az volt tapasztalható, hogy a tarifaemelés mellett nemhogy nem emelkedtek a bevételek, de csökkentek. Amikor viszont 2011-ben változatlanul maradtak a viteldíjak, növekedést lehetett tapasztalni a társaság kasszájában.

Hosszas vita után döntött a közgyűlés arról, hogy jövőre nem változnak a BKV-tarifák, új jegytípusokat vezetnek be, illetve 90 napos határidővel felmondják a közlekedési vállalatnál a kollektív szerződést. Előbbiről 23 igen, 9 nem, utóbbiról 21 igen és 11 nem szavazattal döntöttek a városatyák.

György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes a vitában azt mondta, a viteldíjak elérték azt a szintet, hogy minden további emelés utasszám-csökkenést, és a bliccelés növekedését eredményezné. Kitért arra, hogy a kollektív szerződést újra akarják tárgyalni a szakszervezetekkel, hangsúlyozta, hogy nem akarnak minden béren kívüli juttatást elvenni, "ez félremagyarázás, tévedés". Mint fogalmazott, a jóléti juttatásokat reális alapokra akarják helyezni. (A kollektív szerződésben foglalt többletjuttatások évente mintegy 10 milliárd forintba kerülnek.)

Tarlós István főpolgármester feltette a kérdést, hogy igazságos és arányos-e a kollektív szerződés tartalma, az elmúlt húsz évben hányszor sztrájkoltak a BKV-szakszervezetek amiatt, hogy a város nem adott működési támogatást a BKV-nak, illetve részesültek-e nagymértékű végkielégítésben korábbi szakszervezeti vezetők. A szocialisták frakcióvezetője azt mondta, egyetértenek azzal, hogy az utasok terheit nem lehet tovább növelni, de szerinte nem megoldás a kollektív szerződés felmondása. A főpolgármester ezzel kapcsolatban megjegyezte, a szocialista-szabaddemokrata politikai közösségnek húsz éve volt, hogy kezdjen valamit a BKV-val, "pofátlanság nem figyelembe venni ezt a hagyatékot". Források híján az új városvezetésen nem lehet számon kérni, hogy egyetlen év alatt miért nem tüntette el a BKV 70 milliárdot meghaladó adósságát, miért nem cserélt le mintegy ezer, elöregedett járművet - tette hozzá. Németh Zoltán, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a vitában úgy vélte, az MSZP a BKV-t illetően korábban a nokiás-dobozok kezelésében és a jegyáremelésben volt kreatív. Németh Zoltán hangsúlyozta, hogy ""több lábon kell állnia"" a megoldásnak, a bevételi és a kiadási oldalt is át kell tekinteni, ennek keretében további forrásokat kell bevonni, de a működés költségeit is csökkenteni kell.

Jövőre új jegytípusokat is bevezetnek a BKV-nál, a közgyűlés döntése alapján. Bevezetik többek között az autópótló csoportos napijegyet, amelyet 2-5 fő használhat 24 órán át együttes utazásra, a BKV járatok teljes hosszán (HÉV-nél a közigazgatási határig). Az új jegy ára a budapesti 24 órás jegy mindenkori árának kétszerese (3100 Ft). A kisgyerekes bérletet (úgynevezett kismamabérletet) a gyeden és terhességi gyermekágyi segélyben részesülő budapesti utasok is igénybe vehetik. A pótdíj összegét 33 százalékkal emelik, a büntetés összege 30 napon belül fizetve 16 ezer, 30 napon túl 32 ezer forintra nő. A helyszínen fizetendő pótdíj 6-ról 8 ezer forintra emelkedik. Előkészítés alatt van a Liszt Ferenc Airport T2 átszállójegy jövő évi bevezetése, a jegyet a MÁV-Start fogja kiadni, a 200E buszon lesz érvényes Ferihegy vasútállomás a 2-es terminál között. (A Nyugatiból így vonattal egy jeggyel elérhető lesz a repülőtér.)

Forrás: nemethzoltan.hu, budapest.hu, mon.hu, fidesz.hu, autolabor.hu, bkv.hu