Ugrás a tartalomra

Arany-Gála Hegedűs Endrével

2019. május 31. péntek
A zongoraművész és a művészjelöltek együtt muzsikálnak
Arany-Gála Hegedűs Endrével

Hegedűs Endre régi álma valósult meg, amikor a tehetséges fiatalokkal, zenei versenyeket nyert gyerekekkel színpadra lépett az Arany-Gálán. A Kossuth-, Liszt- és Cziffra-díjas zongoraművész gyermekkorára visszagondolva úgy érezte, nagy élményt jelenthet az ifjú muzsikusoknak, ha egy már ismert művésszel közös produkcióban léphetnek színpadra.

– Kedves művészkollégáimmal, a Nádasdy Művészeti Iskola legkiemelkedőbb tanulóival muzsikálunk ma együtt. Nagyon örülök, hogy megvalósulhat ez a koncert, mert visszagondolva nekem is sokat jelentett a kezdet. Nagyon jó, ha gyermekkorunkban találkozunk olyanokkal, akik egy életet szánnak a művészetre és feljutnak bizonyos magaslatokba. Magamat nem tartom híres-neves zongoraművésznek, de ismertnek igen, és úgy érzem, szeretnek az emberek, mert mindig eljönnek, hogy meghallgassanak engem, ahogy most önök is eljöttek – mondta a hangverseny bevezetőjeként Hegedűs Endre, aki elsőként Hess átiratában Bach: Korál a 147. kantátából című művét játszotta el, amelyet elmondása szerint már közel háromezer-ötszáz alkalommal adott elő koncertjein. A zongoraművész a művészeti iskola versenygyőztes muzsikusainak színpadra lépése előtt egyik kedvencével, egy Beethoven-művel, az f-moll Appassionata-szonátával is megörvendeztette a közönséget, majd a hangverseny további részében többnyire duóban muzsikált a gyerekekkel.

Az oboista Ábrahám Eszterrel Saint-Saëns szonátáját (op. 166 II. tétel), a trombitán játszó Szabó Vencellel Händel Hallei szonátájának I. és II. tételét, a fuvolista Kulcsár Annával Rösler-Rosetti G-dúr fuvolaversenyének III. tételét játszotta zongorán. A hangversenyen közreműködött még Gulyás Emma és Ujfalussy Margit (furulya), valamint Szekeres Lili és Rázmán Eszter (zongora).

A különleges, nagy sikerű koncert zárószáma Chopin b-moll scherzo, Andante spianato és nagy polonéz című műve volt, amelyet Hegedűs Endre zongoraművész előadásában hallhattunk, aki csaknem tíz éve minden tanévben több ingyenes koncertet ad ajándékba a kerületi iskolásoknak.

(Tamás Angéla)