Ugrás a tartalomra

Almamánia a Klauzál Házban

2017. március 22. szerda
Ismét a Klauzál Házban játszik a gyerekek kedvenc zenekara április elején
Almamánia a Klauzál Házban

Délelőtt még a Klauzál Házban, délután azonban már Pécsett játszik az Alma Együttes április másodikán, ám a következő hét vége is hasonlóan alakul a zenekar számára: a szombati kőbányai, illetve szentesi fellépésüket egy szentendrei koncert követi majd vasárnap. A Győrszentivántól Kisudvarnokig, Cserkeszőlőtől Siófokig, az ország minden pontján megforduló Alma Együttes több mint húsz éve szórakoztatja klasszikus és kortárs költők megzenésített verseivel és saját szerzeményeivel a gyerekeket és szüleiket – töretlen sikerrel.

Az együttes alapító tagja, Buda Gábor érdeklődésünkre elmondta: fontos, hogy előadásaikon a szülők is jól érezzék magukat, hiszen legközelebb csak akkor hozzák el újra a gyerekeiket, ezért műsoraikat úgy állítják össze, hogy ne csak „gyermekbarát” dal szólaljon meg benne, hanem legyen köztük néhány olyan is, amely vagy tartalmilag, vagy zeneileg kicsit komolyabb. 

Az együttes frontembere elárulta, hogy nagyon szeret a gyerekeknek énekelni és zenélni, mert a belőlük áradó energiától még a fejfájása is elmúlik. Egy-egy előadás után ugyanis olyan ólmos fáradtság telepszik rá, hogy „meg tudna halni”, de jön a következő koncert, ahol a közönségük megint játszótársnak tekinti őket, és ismét csodák történnek.

Arról is beszélt, hogy már sokadik alkalommal jönnek a Klauzál Házba, picit már hazajárnak ide, ezért talán kicsit szorosabb is a kapcsolatuk az itteni közönséggel, mint általában. A családias hangulat miatt azonban másfajta a megmérettetés. Nem elég, hogy a produkció zeneileg rendben legyen, az is fontos, hogy közel kerülhessenek a gyerekek lelkéhez. Az Alma Együttes mind az öt tagjának – Buda Gábor (ének, gitár), Szabó Tibor (gitár, bouzouki, tambura), Maroevich Zsolt (brácsa, hegedű, basszusgitár), Székely Zoltán (furulya, kaval, szaxofonok) és Körmendy Dávid (ének, beatbox, cajun ) – meg kell dolgoznia a szeretetükért.
Buda Gábor az együttes tervei között a Natura 2000-es területek élővilágát népszerűsítő tíz dalnak a megírását emelte ki, amelyre a Hortobágyi Nemzeti Parktól kaptak felkérést, de megemlítette a húszéves jubileumi koncertjüket is, amelyre a közeljövőben kerül majd sor.

(Tamás Angéla)