Ugrás a tartalomra

Ünnepi fények– díszkivilágítás és első láng az adventi koszorún - Videóval frissítve!

2017. december 11. hétfő
A szeretet ünnepe elkezdődött Budafok-Tétényben: fényárba borult a Piactér és környéke advent első vasárnapján. Az eseményen részt vettek: Karsay Ferenc polgármester, valamint Németh Zsolt és Szabolcs Attila országgyűlési képviselők.
Ünnepi fények– díszkivilágítás és első láng az adventi koszorún - Videóval frissítve!

Németh Zsolt országgyűlési képviselő egy adventi történet elmesélésével idézte fel a régi ünnepi hagyományt.

Mint fogalmazott: „egy öregasszonynak egyszer megígérte a Jóisten, hogy felkeresi. Hát nagyon büszke volt az asszony. Egész nap takarított, fényesítette a rézedényeket, és szépen megterített. És elkezdte várni a látogatót. Egszercsak kopogtak az ajtón. Szaladt az öregasszony, kitárta az ajtót, de csak egy szegény koldus állt odakint.

  • Most nem érek rá veled törődni, a Jóistent várom látogatóba! Menj utadra! – szólt az asszony, és becsapta az ajtót.

Nemsokára újra kopogtak. Az asszony még gyorsabban szaladt az ajtóhoz, mint az imént, de nagy csalódás várta. Megint csak a rongyos és éhes koldus állt ott.

  • A Jóistent várom ma, ne tarts fel! Máshol keress fedelet a fejed fölé! – mondta az asszony, és becsukta az ajtót.

Várt, várt az asszony, majd újra kopogásra lett figyelmes. Megint csak a didergő koldus volt az.

  • Ó, hagyjál már békén! A Jóistent várom, nem engedhetlek most be! Másoknál próbálkozz!

Az órák csak teltek egymás után, már beesteledett, de még mindig nem érkezett meg a várva várt vendég. Az öregasszony egyre jobban aggódott. Végül szomorúan kellett nyugovóra térnie. Nemsokára elaludt. Álmában megjelent neki a Jóisten

  • Háromszor kerestelek fel, és háromszor utasítottál el!

Kedves összegyűltek! Bár hozzánk nem ígérkezett el a Jóisten, azért törekedjünk rá, hogy Isten teremtményét felismerjük a másikban. Az ádventi fényt ne a világban tündöklő csillogásban, hanem elsősorban magunkban keressük, tápláljuk.” – összegezte a téren egybegyült hallgatóságának az adventi történet tanulságát Németh Zsolt.

Ezután az országgyűlési képviselővel közösen a téren egybegyűltek együtt számoltak vissza háromból, hogy a végül felvillanjon a tér ünnepi díszkivilágítása és ezáltal szimbolikusan – és valóságosan is – élvezzék ádvent fényét.

Ezt követően Karsay Ferenc polgármester és Szabolcs Attila országgyűlési képviselő - Szepesfalvy Anna, Zugmann Péter és Németh Zoltán alpolgármesterek jelenlétében - közösen gyújtották meg az első gyertyát a téren elhelyezett adventi koszorún, majd a közönséggel együtt hallgatták meg a Nádasdy Alapfokú Művészeti Iskola Szent István Gyermekkórusának adventi koncertjét.

Az est hátralévő részében az érdeklődők együtt készíthettek mézeskalácsot a Piactéren a Klauzál Ház szervezésében. A kreatív foglalkozás után a programot a Zanotta Art társulat Karácsonyi bábos betlehemes című interaktív gyermek műsora zárta. A borfesztivál "Szieszta" pontján már "teljes gőzzel" üzemel a kocsolyapálya, kicsik és nagyok egyaránt róják a körket a jégen. :)

 

A PROMONTOR TV összeállítása:

FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN ::

Ünnepi fények– díszkivilágítás és első láng az adventi koszorún - Videóval frissítve!