Ugrás a tartalomra

Abszurd humor és buddhizmus

2016. november 28. hétfő
Értékes karóráját ajánlotta fel Horváth Bogi megsegítésére Laár András, a KFT frontembere
Abszurd humor és buddhizmus

Az ország Besenyő Pista bácsija, a KFT együttes és a L’art pour l’art Társulat alapító tagja, Laár András értékes karóráját ajánlotta fel árverésre annak érdekében, hogy segíthessen Horváth Bogin. A negyed évszázada buddhista pappá avatott humorista, énekes, zeneszerző és dalszövegíró önálló abszurd és spirituális-zenés előadásokat is tart, valamint vezetésével a Tündér Tantra Körben minden héten együtt énekel harminc-negyven ember embertársaink és Földünk gyógyulásáért.

A jótékonysági est fellépői között hiába kerestük a nevét, de megtalálta a módját annak, hogy mégis a támogatók egyike lehessen.

– Rendkívül szoros időbeosztásom nem engedi, hogy mindenbe belefolyjak, a számomra szimpatikus célért szerveződő programokon sem tudok mindig részt venni, ezért a magam szerény eszközeivel, a magam módján támogatom azt, amit tudok. Amikor értesültem erről a jótékonysági akcióról, eszembe jutott a karórám, amelyet már egy ideje nem hordtam a súlya miatt. Ez egy drága óra, ezért arra gondoltam, hogy átadom árverésre, és az abból származó összeggel járulok hozzá a beteg lány életminőségének javításához. Most ezzel tudok a legtöbbet segíteni Horváth Boglárkán.

– Más alkalmakkor is felhasználja népszerűségét és ismertségét, hogy másokért tenni tudjon?

– Többször részt vettem már jótékonysági akciókon, mind a zenekarommal, a KFT együttessel, mind a L’art pour l’art Társulattal, mert mindnyájan fontosnak tartjuk, hogy amennyire tőlünk telik, kiálljunk a jó ügyek mellett. Hiszek a közösség védő, megtartó, és megvalósító erejében, ezért bizonyos időközönként flashmobokat vagy közös együtt éneklést szervezek a belső béke megteremtése érdekében. Rendszeresen végzem a Gyógyító Buddha szertartását egyedül, vagy a Tündér Tantra Kör keretein belül. Évtizedek óta foglalkozom gyógyító zenék játszásával, éneklésével, mert azt vallom, hogy a zene segít a gyógyulásban.

– Többször, több helyen nyilatkozta, hogy mindenkinek a „középutat” kell megtalálnia. Hogyan fér meg egymással az abszurd humor és a buddhizmus, hiszen a maga módján mindkettő egyfajta szélsőség?

Az abszurd humor és a buddhizmus közös vonása, hogy mindkettő képes a tudat bemerevedett határainak ledöntésére: a humor a nevetés révén, a buddhizmus a belátás képességének növelésén keresztül. Mivel minden bajunk bemerevedett tudatunk következménye, a tudat átmeneti, vagy tartós felszabadítása az, ami elvezet a Középhez. Én mindig jól érzem magam: a KFT-t is szeretem, a L’art pour l’art-ot is szeretem, és mindennap van legalább fél óra, amikor mantrákat énekelek.

(Tamás Angéla)