Ugrás a tartalomra

A Szomszédok és a budafoki kofák

2017. augusztus 01. kedd
Horvát Ádám: „Nagyon jól éreztük magunkat a budafoki forgatásokon”
A Szomszédok  és a budafoki kofák

A budafoki Szomszédok piaca a Szomszédok teleregénynek köszönheti országos ismertségét, hiszen hétről hétre milliók követték nyomon Vágásiék, Magenheimék, Taki bácsiék és a többiek életét. A magyar televíziózás történetének leghosszabb és legsikeresebb sorozata tizenhárom évig futott, ma is ismétlik – 1987. május 7-től 1999. december 30-ig 312 részen keresztül „szomszédolhattunk” a képernyő előtt.

A stáb és a szereplők a napokban ünnepelték meg egy étteremben a 30 éves jubileumot, itt idézte fel Horváth Ádám, a sorozat írója és rendezője lapunknak a kezdeteket:

– A forgatás előtt fél évvel született meg a fejemben az ötlet, hogy készüljön egy olyan tévésorozat, amely a jelenről, az életünkről szól, és megkerestem a Magyar Televízió vezetőit, akik kérték, hogy írjak meg egy próbarészt. Hatot írtam, amelyek elnyerték a tetszésüket, így hozzáláthattam a forgatáshoz.

– Hány színész fordult meg a tizenhárom év alatt a kamera előtt?

– Csaknem ezer, ismeretlen és ismerős színészek! Ki ne ismerné Vágási Ferit, Jutkát, Taki és Böhm bácsit, Janka nénit, Oli urat, Etust, Gábor Gábort, Magenheim doktort, Almát… Egyből hozzá is teszik Nemcsák Károly, Ivancsics Ilona, Zenthe Ferenc, Máriáss József, Pásztor Erzsi, Bajor Imre, Csűrös Karola, Koltai János, Kulka János és Fehér Anna nevét. Sokukat még ma is filmbeli nevük szerint szólítják meg az utcán. 

– Hogyan jött képbe a budafoki családias piac?

– A stáb élő helyszínre törekedett, a Gazdagréti lakótelepen kívül a posta, az élelmiszerüzlet, a presszók is valósak voltak. Nem is tudtam a budafoki piacról, ráadásul elég messzi helyszínnek tartottam. Bevallom, én jóval közelebb, valahol a belvárosban álmodtam meg ezt a fontos helyszínt, de sehol nem tudtuk megoldani, hogy a forgalom mellett nyugodtan forgathassunk. Ekkor javasolta valaki ezt a barátságos, hangulatos piacot, amit, amikor megnéztem, rábólintottam.

– Nem bánta meg a döntését?

– Dehogy, nagyon jól éreztük magunkat a forgatásokon. Ott mindenki valós személy volt, az egyik kofa a forgatásra átadta a fél standját, de ő is árulhatott tovább a másik felén. Persze kárpótoltuk a forgalomkiesését valamennyi összeggel. Szabó Ottó remek kofafigura volt.

A Szomszédok piacára ma már nem ismernének rá a szereplők. Pár méterrel arrébb költözött, megújult, befedték, modern lett – s két évvel ezelőtt felvette a Budafoki Szomszédok Piaca nevet. Az alapkő letételén Nemcsák Károly, az átadáson Gór Nagy Mária és Kertész Péter is részt vett. A zöldségesstandot Varga Erzsébettől bérelték a filmesek. A fia, Vince volt a kofa, aki a megosztott pulton árult, miközben Szabó Ottó a másik felén. Mellettük Véghelyi Ferencné árulta a zöldséget-gyümölcsöt, ma savanyúsággal foglalkozik:

– A film miatt sok kíváncsi ember jött ki a piacra, jó forgalmunk volt – emlékezik.

Rovó Ferencné virágos Vargáékkal szemben árult a forgatások idején, ő csak ennyit mond: – Szerettük, amikor itt hemzsegtek a filmesek, mert az emberek is jöttek ide vásárolni, nézelődni. Az ismétléseket most is szívesen megnézem, hátha feltűnök a filmben…

(Temesi László)