Ugrás a tartalomra

A szeretet: szenvedély és döntés

2016. február 05. péntek
A házasság hetének kerületi arcai: Hegedűs Katalin és Hegedűs Endre budafoki zongoraművészek
A szeretet: szenvedély és döntés

Magyarországon kilencedik alkalommal rendezik meg a házasság hetét, amelynek 2016-os házaspár arca kerületünk díszpolgára, Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész és felesége, Hegedűs Katalin zongoraművész.

Az Angliából indult kezdeményezés, amelyhez ma már négy kontinens huszonegy országa csatlakozott, a házasság és a család fontosságára kívánja felhívni a figyelmet, idén február 7. és 14. között. A keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával, számos város, település részvételével megvalósuló, a kormány és a közmédia által is támogatott rendezvénysorozat fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A Hegedűs házaspárral beszélgetve megtudtuk, hogy azért választották a fenti szlogent az idei év jelmondatának, mert ha két ember között kigyúlt a láng és kimondták a boldogító igent, döntésükkel megpecsételik szenvedélyüket.

Hegedűs Katalin véleménye szerint a házasság egyrészt az elköteleződés miatt fontos, másrészt azért, mert az ember alapvető igénye, hogy biztonságban érezze magát, és a házasság pontosan ezt nyújtja. Igaz, csak akkor, ha a házastársak között teljes a bizalom, tudják, hogy bármilyen körülmények között számíthatnak egymásra. Elárulta, hogy közöttük is előfordul nézeteltérés, a csatáikat is megvívják, mint bárki más, de ez természetes, mivel a boldogságért is meg kell szenvedni. Mindenesetre igyekeznek minél több időt egymásra szánni, ezzel is nap mint nap gondozva kapcsolatukat.

Hegedűs Endre tréfásan megjegyezte, hogy kettőjük között csak akkor felhősödik be az ég, amikor a felesége úgy gondolja, hogy ő másként fogja csinálni. Hozzátette: nagyon szereti a feleségét, de két különböző embernek nehéz mindig mindenben harmóniát találni, hiszen vannak egészséges feszültségek, különbözőségek. A szeretet azonban egyben lemondás, odaadás, a másik felé való szándék és sok-sok humor, amely Isten legnagyobb ajándéka. A szeretet akarat, hogy az ember boldoggá tegye a másikat.

Arra a kérdésünkre, melyikük mivel okoz örömet házastársának, Hegedűs Katalin elmondta: férjénél első az Isten, második a család és harmadik a zongora, de ő tudja, mekkora boldogságot okoz számára, ha színpadon muzsikálhat, ahol teljesen odaadhatja magát az embereknek, ezért mindent megtett, hogy férje folyamatosan koncertezhessen.

A zongoraművész azt emelte ki, hogy felesége gyermekeik nevelése mellett nem kezdett karrierépítésbe, pedig nagyon szeret énekelni és zongorázni, ezért ő a hangversenyprogramjait úgy igyekszik összeállítani, hogy négykezes darabok is bekerüljenek a műsorba. Reméli, hogy a közönség is érzi rajtuk azt a fajta lelki egységet, a közös utazás örömét, amelyet számukra a közös játék nyújt.

A harminchét éve házasságban élő muzsikus pár mindhárom gyermeke egyetemista már, így több idejük jut egymásra, de azt egybehangzóan állították, hogy a jó házasság egyik titka, ha a kisebb gyerekeket nevelő házastársak is lehetőséget teremtenek arra, hogy csak egymásra figyelve, kettesben is eltölthessenek néhány órát. (Tamás Angéla)