Ugrás a tartalomra

A Székely Autonómia Napja - Őrtűzgyújtás Székelyföldért Budafok-Tétényben - Videóval frissítve!

2017. november 06. hétfő
Jelképes őrtüzet gyújtottak a székely autonómiáért Budafok-Tétényben vasárnap. A viharosra fordult időjárás, az erős széllökések miatt a rendezvényt az eredeti tervvel ellentétben zárt térben, a Városháza dísztermében tartották, ahol gyertyákat lobbantottak lángra.
A Székely Autonómia Napja - Őrtűzgyújtás Székelyföldért Budafok-Tétényben - Videóval frissítve!

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke ünnepi beszédében a többi között azt mondta, új idők fújdogálnak az európai politikában, a nemzeti identitás kezd az egyik legmeghatározóbb erővé válni. A nemzetközi fejlemények azt igazolják, amit Magyarország is képvisel: a jövőt a nemzeti összetartozás, a szuverenitás és az autonómia fogalmai jelölik ki. Európa vagy a nemzeti identitást, a nemzeti szuverenitást, az autonómiák útját fogja tovább építeni, vagy pedig szét fog esni az Európai Unió.

„Ami nincs, de lehet, az van!” – idézett egy székely képzőművészt. Bátran gondoljunk tehát az autonómiára, tette hozzá. A megvalósulás erejét a mi gondolataink adják, így maga az őrtűzgyújtás sem pótcselekvés. Azt támasztja alá, hogy fejben és szívben teszünk azért, hogy a megvalósulásához közelebb tudjunk kerülni. A székely autonómia tehát nem pótcselekvés, hanem az európai jövőbe vezető út egy fontos állomása - jelentette ki Németh Zsolt.

Karsay Ferenc polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, a legmagasabb, vörös fokozatú viharriasztás közbeszólt és a tervezett szokásos helyen, a Tóth József utca – Kossuth Lajos utca torkolatánál lévő dombos területen ezúttal nem kerülhetett sor az őrtűzgyújtásra, de úgy döntöttünk, hogy az eseményt megtartjuk itt a Városházán, ezen a szimbolikus helyszínen, hiszen ez az az épület, melynek a homlokzatára,  a hazai önkormányzatok közül elsőként kitűztük a székely zászlót!”

Karsay Ferenc hozzátette: „a Székely Nemzeti Tanács felhívásához csatlakozva jelképes őrtüzekkel, gyertyagyújtással jelezzük, hogy támogatjuk székely nemzettársainkat a nemzeti szimbólumaink és anyanyelvünk szabad használatáért vívott kitartó küzdelmükben. Érezzék, hogy nincsenek egyedül, hogy Székelyföld autonómiája nekünk, anyaországiaknak is fontos! Karsay Ferenc a Székely Himnusz két kevésbé ismert sorával zárta köszöntőjét: „Ameddig élünk magyar ajkú népek,/Megtörni lelkünk nem lehet soha.”

Ha máskor nem is, de minden évben itt mutatjuk meg országnak-világnak, hogy közösséget vállalunk mindazokkal, akik magyarként szabadságot, jogot, jövőt, gyarapodást szeretnének szülőföldjükön, a Székelyföldön – hangsúlyozta ünnepi beszédében a rendezvény fővédnökeként Szabolcs Attila országgyűlési képviselő, a parlament nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke. Mint fogalmazott, 500 éve, Európa keresztyén reformációja idején a székelység, akkor is, és a továbbiakban is az élen járt, amikor a magyarok a megújulásra törekedtek. Ragaszkodott magyarságához, de nem akart elvenni más népek jogaiból. Mindig ragaszkodtak, ragaszkodnak: a szabadságukhoz, önrendelkezésükhöz.

„Gyulladjanak meg ma a Székely Autonómia Napján az őrtüzek, máglyák, gyertyák szerte a Kárpát-hazában és a világban, hogy lássa mindenki: nem adjuk fel. Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek! Hódolat Katalóniának! ” – zárta beszédét Szabolcs Attila.

Megtisztelő itt lenni, a zászlóvivők között! – mondta ezt már Toró T. Tibor az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke. Mint fogalmazott, egykor, mikor a csatákat szemtől szembe vívták, és létezett becsület, a zászlóvivő irányt mutatva járt legelöl. Ilyen zászlóvivő Budafok-Tétény Önkormányzata is, azzal, hogy elsőként tűzte ki Magyarországon a székely lobogót.

Apróságnak tűnik, de nem az. Odahaza, Erdélyben még nem loboghat szabadon, perelnünk kell érte, üldözik, kitiltják, levetetik – mondta Toró T Tibor. „Néha pert nyerünk, de többnyire nem. A megoldást a területi autonómia jelentheti, és ezügyben a kitartás, az egységes fellépés a legfontosabb, a 25 éve elfogadott Kolozsvári nyilatkozat szellemét követve. Az itthon-otthon jelkép magyar egységét megvalósítva a Kárpát-medencében” – zárta ünnepi beszédét az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke.

Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja arra hívta fel a figyelmet, hogy igenis szükségesek a látványos gesztusok, tömegmegmozdulások, a székely autonómia kivívása e nélkül nem lehetséges. A megfelelő, jól működő magyar-román államközi kapcsolatok alapfeltételét jelentik a székely autonómia megteremtésének, e nélkül nem lehet előbbre jutni. Sok e téren még a tennivaló, a román társadalommal meg kell értetni, el kell fogadtatni, hogy ezek a törekvések nem ellenük irányulnak.

Mikor lesz autonómia? – kérdezik egyre többen, mondta a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja. „A válasz egyszerű, akkor, ha minél többen dolgozunk rajta, teszünk érte, annál hamarabb. Ki kell űzni lelkünkből a kételyt, a kishitűséget, higgyünk a megvalósulásban!” – zárta szavait Dabis Attila.

A városházi jelképes őrtűzgyújtáson Kovács Nóri, a „Népművészet Ifjú Mestere” díjjal kitüntetett énekesnő közreműködése tette méltóvá az ünnepi eseményt, melyen a budatétényi verbita szerzetes, Sándor atya vezetésével mondtak közös imát a székely autonómia törekvések sikeréért.

A jelképes őrtűzgyújtás a meghívott vendégek és kerületi elöljárók – köztük Németh Zoltán és Zugmann Péter alpolgármester – gyertyagyújtásával kezdődött, majd a színpadon elhelyezett asztalon az ünnepség résztvevői sorra elhelyezték a szolidaritás lángját jelképező mécseseiket.

 

A Promontor TV összeállítása:

 

Az eseményről az M1 Híradója is beszámolt (a videóban 45.30-tól), amit ITT nézetnek meg.

A Székely Autonómia Napja - Őrtűzgyújtás Székelyföldért Budafok-Tétényben - Videóval frissítve!

 

Az eseményről az Echo TV Híradója is beszámolt. Az összefoglaló ITT tekinthető meg (a videóban 14.20-tól).

 

 

A Székely Autonómia Napja - Őrtűzgyújtás Székelyföldért Budafok-Tétényben - Videóval frissítve!

 

(budafokteteny.hu, mti.hu)

Sajtómegjelenések:

https://www.hirado.hu/2017/10/29/jelkepes-ortuz-gyult-budafok-tetenyben/?source=hirkereso,

http://magyaridok.hu/belfold/jelkepes-ortuzet-gyujtottak-szekely-autonomiaert-2395663/)

 

FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN ::