Ugrás a tartalomra

A mesélő kövek nyomában

2019. augusztus 13. kedd
Helytörténeti séta a Katona Borházból indulva
A mesélő kövek nyomában

A budafoki pincerendszer a világ egyik legnagyobb ma is működő, összefüggő pincerendszere. Teljes hosszára különböző becslések készültek, a mai általánosan elfogadott terjedelme közel 100 kilométer. Az augusztus 3-i Budafoki Pincejárat alkalmából tematikus sétát tartott Garbóci László helytörténész a Katona Borházból indulva.

A mesélő kövek nyomában Az 1996-ban alakult családi pincészet Balatonbogláron és Tokaj-Hegyalján termelt saját szőlőiből készíti minőségi borait. A séta során megtudhatták az érdeklődők, hogyan alakultak ki a Borkő és a szomszédos Zilahi utca pincéi, majd elfogyaszthattak a házigazda ajánlásával három pohár bort és egy frissen sült sós perecet.

Garbóci László helytörténész kedvcsinálóként néhány dolgot elárult a séta előtt a hely történetéről. A XIX. század legvégén Budafok harmadik borászati körzete alakult ki az egykori Zrinyi, ma Borkő utcában és környékén. 1897-ben az utca két oldalán, a Nagytétényi utca sarkán szinte egy időben létesült a Bleicher-féle szálló és a páros oldalon az Éberhardt-féle pezsgőgyár. Ezek a létesítmények kihasználták a hegy felé mélyülő pincék adta lehetőségeket. Ezt hamarosan felfedezték az újabb Budafokra települő pincészetek. Az utca két oldalán hosszan benyúló lejárókkal alakították ki a mélyudvarokat és az ebből nyíló pincelejárókat, illetve pincéket. Döntő jelentőséggel bírt a XX. század elején az Egri Püspöki Pincészet betelepülése az utcába, mely a legjelentősebb beruházást hajtotta végre és alakította ki a későbbi Hungária Pezsgőgyár, illetve a mai Katona Pincészet területét. Az 1910-es évektől a szomszédos Török utcában a Brückner borkereskedő család alakított ki több pince egybenyitásával hatalmas pincerendszert. Kijáratuk volt a Nagytétényi útra is. E pincékkel egy időben megkezdődött a XIX. század végén a környéken kialakított utcák tervszerű benépesülése is.

(Viszkocsil Dóra)