Ugrás a tartalomra

A légiközlekedés zajártalmának csökkentéséről kötött együttműködési megállapodást a főváros és az ITM

2019. március 24. vasárnap
A Budapestet érintő éjszakai zajártalmak csökkentéséről és a repülés által érintett lakossági csoportok életminőségének javításáról írt alá együttműködési megállapodást Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.
A légiközlekedés zajártalmának csökkentéséről kötött együttműködési megállapodást a főváros és az ITM
A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kiemelt jelentőségét figyelembe véve, annak biztonságát megőrizve, közösen tesznek lépéseket annak érdekében, hogy a Budapest feletti repülések a mélyalvás időszakában gyakorlatilag megszüntethetők legyenek.

A megnövekedett légiforgalom egyre több ember életminőségére van kihatással, a főváros és a minisztérium pedig együttműködési megállapodásában rögzíti a Budapestet érintő légiközlekedési zajterhelésre vonatkozó szabályok szigorításának tervét, melyet közösen dolgoznak majd ki a közlekedési rendszer infrastrukturális és technológiai adottságait és lehetőségeit folyamatosan figyelemmel kísérve. Ahhoz, hogy a megoldás még hatékonyabb legyen, a felek megállapodtak abban is, hogy a reptér mérési rendszerétől független, a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. által végzett rendszeres mérést is igénybe fognak venni.

Ugyancsak egyetértés volt abban is, hogy a légiközlekedés biztonságának fokozása, a közlekedési kultúra növelése, a kapcsolódó szabályok és előírások megismerése és alkalmazása, továbbá a szemlélet formálás érdekében felvilágosító-, tájékoztató-, tudatosító és oktató tevékenységet végeznek a Közlekedéstudományi Intézet koordinálásával. A felek ezen kívül legalább negyedévente egyeztetést tartanak, és a felmerülő kérdéseket is megvitatják.

 

Forrás:https://pestisracok.hu/a-legikozlekedes-zajartalmanak-csokkenteserol-kotott-egyuttmukodesi-megallapodast-a-fovaros-es-az-itm/