Ugrás a tartalomra

A kép születése a kiállítóteremben

2019. március 18. hétfő
Nézők jelenlétében festette meg Petőfit Csobán András
A kép születése a kiállítóteremben

Kivételes kiállításmegnyitót tartottak a Klauzál Ház Vén Emil Galériájában március 7-én. Csobán András képzőművész az érdeklődők jelenlétében – esetenként közreműködésével – festette meg Petőfi Sándor nagyméretű portréját.

Horváth Ildikó köszöntő szavait és Haszon Ákos grafikusművész megnyitóbeszédét követően Csobán András a festőállványra kifeszített, szinte teljesen üres vászon elé állt, és rögtönzött műtermében hozzálátott a festmény elkészítéséhez. A vászonra egyre több ecsetvonás került, és a vendégek szeme láttára, lépésről lépésre kibontakozott a költő arcképe. Volt, aki a művész engedélyével és invitálására ecsetet ragadott és bekapcsolódott az alkotási folyamatba, néhányan ötletekkel „segítették” a képzőművészt, a többség azonban a Trio Kolta kellemes jazzmuzsikáját hallgatva, ámulva nézte, hogyan készül el a kép.
A rendkívül sokoldalú Csobán András csak úgy emlegeti magát, hogy „csináló ember”. Szegeden szobrászatot tanult, és művészeti tevékenysége mellett a középiskolásoknak rajzot, valamint művészettörténetet tanított, Budapesten festő szakon végzett, közben restaurálási munkákban és műemlék épületek rendbehozatalában segédkezett, dolgozott a reklámiparban, és néha filmes munkákban is részt vett, így túlzás nélkül mondhatjuk, hogy tevékenysége szerteágazó.
Tizenhat éve lakik kerületünkben, mégsem meglepő, hogy abszolút budafok-tétényinek érzi magát, hiszen a piactéri „A szőlőfürt meg a többiek” az ő alkotása. 2017 júniusában díjnyertes munkája elismeréseképpen a hónap művészévé választották.  Képzőművészeti alkotásait második alkalommal láthatja a közönség a Klauzál Házban (első kiállítása 2007-ben volt – a szerk.), de a kerületben találkozhattunk már munkáival a Szelmann Házban és a Pezsgő- és Borfesztivál alkalmával is.
– András nem a felszínt, a valódival látszatra megegyező maszkot cuppantja rá a vászonra, mint a műtermi portréfotós, aki ránk szól, hogy mosolyogjunk, mert repül a kismadár, és aki, ha kell, az esetleges hibákat is kiretusálja, nehogy elégedetlen legyen a megrendelő. Nem utazások élménytájképeit tolja az orrunk elé, mint egy büszke Facebook-ismerős, hanem az igazat keresi, amiben élne, élhetne, élhetnénk – mondta megnyitóbeszédében Haszon Ákos az április 14-ig látható, „Látótávolságon belül” címmel megrendezett kiállításon. (Tamás Angéla)