Ugrás a tartalomra

A forradalom képei

2016. október 31. hétfő
A budafoki Hury József 1956 őszén Pajtással fotózta a harcokat
A forradalom képei

A Budafoki Szomszédok Piaca átriumában hétfőn kiállítás nyílt Hury József eddig még nem publikált, az ’56-os eseményeket rögzítő képeiből. A hónap végéig megtekinthető tárlaton egykori archív fotókat mutatnak be más nagylelkű magánszemélyeknek és intézményeknek köszönhetően.

Kiállítás nyílt Hury József eddig még nem publikált, az ’56-os eseményeket rögzítő képeiből a Szomszédok Piacán. A megnyitó Pesti József A vulkán peremén 1956. október 18. című versével kezdődött, amelyet Pesti József A vulkán peremén 1956. október 18. című verséből, amelyet Salamon Judit, az önkormányzat sajtóreferense adott elő. Idézzük: „Maradt erőnk, még fellobog a vérünk, követelünk, nem sírva kérünk.” Megdöbbentő képek egy szétlőtt városról…

Németh Zoltán alpolgármester a következő szavakkal nyitotta meg a kiállítást: – A kiállított képek nagy része kerületünk fiatal forradalmi fotósának, Hury Józsefnek a munkája, aki Budafokon született 1936-ban. Tanulmányait is itt végezte, érettségi vizsgát a Budai Nagy Antal Gimnáziumban (a korábbi premontrei rendi iskolában) tett. 1956. október végén, november elején Budafokról barátaival, több teherautóval elindultak Mosonmagyaróváron keresztül Ausztriába, hogy vöröskeresztes segélyszállítmányt hozzanak a rászorulóknak. Konvojuk egy részét átengedték a határon, a másik részét Mosonmagyaróváron tartották. A történelmi események úgy alakultak, hogy a határon átjutottak már nem térhettek haza, azokat, akiket Óváron tartottak, sürgősen visszaküldték Budafokra. A szovjet ostromot itthon élték át, majd a kíváncsiságtól hajtva november 6-án és 7-én bementek a belvárosba. Ekkor szembesültek a megszállás pusztításaival. Hury József a nagykabátja alól, egy Pajtás márkájú fényképezőgéppel kezdett el fotózni. Képei nem tematikus rendben készültek, hanem egy húszéves fiatalember megdöbbent szemével. Fotózott, amit látott. Néhány nap elteltével nagyapja figyelmeztette őt és barátait, hogy keresik őket, tehát menniük kell. Szerencsésen átjutottak a már ellenőrzött határon Ausztriába. A negatívokat magával vitte, Bécsben előhívatta a képeket. Szerencséjére és az utókor javára, mert a negatívok később eltűntek. Emigrációja alatt a képeket egy albumban őrizte. 2015 novemberében döntötte el, hogy nyilvánosságra hozza. Budafok-Téténynek jutott az a megtiszteltetés, hogy a forradalom 60. évfordulóján az eddig még nem publikált képekből kiállítást szervezhetett. Nagy örömünkre szolgál, hogy Hury Józsefet itt köszönthetjük körünkben.
A kiállításon olyan fotó is látható, amely budafok-tétényi eseményt örökít meg, az úgynevezett lampionos ballagást – de ez már külön történet. Hury József képeit várhatóan az Egyesült Államokban is bemutatják. A fotókiállítás október 28-ig tekinthető meg a piacon.

(temesi)