Ugrás a tartalomra

A Föld, a víz és a levegő védelmében

2016. május 22. vasárnap
Nógrádiné Tokai Marietta, a Gádor Általános Iskola tanítója Környezetvédelemért-díjas
A Föld, a víz és a levegő védelmében

A tanítási órák anyagába és a gyerekek szabadidejébe, vagyis a hétköznapok minden pillanatába beleszövi a környezettudatos gondolkodást az idén Környezetvédelemért díjjal kitüntetett Nógrádiné Tokai Marietta. A Gádor Általános Iskola tanítója két éve vezeti a környezetvédelmi munkaközösséget, de már évek óta csiszolgatja a gyermekek szemléletét, szoros együttműködésben dolgozik kollégáival és a szülőkkel, hiszen – ahogy ő fogalmazott – eredményes munkát csak közösen tudnak végezni. Mint elmondta, a harmadikos osztályával elsősorban a szelektív hulladékgyűjtésre, az energia- és víztakarékosságra koncentrálnak, de tanulói ősszel és tavasszal jeleskedtek az iskolai papírgyűjtésben, indultak az ilyen témákat feszegető rajzversenyeken, és nagy lelkesedéssel vettek részt az öt természet- és környezetvédelemmel kapcsolatos világnap iskolai szervezésű programjain.

Az intézményben folyó környezetvédelmi munkáról elmondta, hogy ebben a tanévben a szülőket is bevonva az iskola tanulói bekapcsolódtak a Pont Velem Okos programba is. Ez az országos, internetes, pontgyűjtő tevékenység játékos formában, értékes ajándékokkal ösztönzi a gyerekeket a szelektív hulladékgyűjtésre, a pénzügyi tudatosságra és a fenntartható életmódra, miközben hangsúlyozza az egymást segítő karitatív tevékenységek fontosságát. Az Autómentes napon a gyerekek gyalog, rollerrel és biciklivel érkeztek az iskolába, ahol délután vetélkedőket szerveztek számukra. Az európai hulladékcsökkentési héten kreatív alkotásokkal vettek részt a Herman Ottó Intézet által meghirdetett, újrahasznosítást ösztönző versenyen, a Föld napján pedig környezetvédelmi csapatversenyt tartottak.

– Ugyan csak heten vagyunk a munkaközösségben, de az évek óta ismétlődő természet- és környezetvédelmi programok szervezésében és lebonyolításában a tantestület nagy része részt vesz – tájékoztatta lapunkat Nógrádiné Tokai Marietta, aki az iskola néhány eredményéről is beszámolt.

Megemlítette a Duna Múzeum víz világnapi, internetes kvízjátékát, ahol az egyéni versenyzők mellett több csapatuk is indult, és egyik diákjuk a tavalyi és idei versenyen is első helyezett lett, valamint a kerületi környezetvédelmi versenyt, ahol a hetedikesek első, az ötödikesek pedig negyedik helyet szereztek.

Hozzátette, hogy a Gádor Általános Iskolában a bonni testvérvárosi kapcsolat révén 2001 óta kiemelten foglalkoznak a környezetvédelemmel. Az Emilie-Heyermann-Realschule-val együtt dolgozva projektjeikkel már hat nemzetközi díjat nyertek, és tavaly az „Örökös Ökoiskola” címet is kiérdemelték. (Tamás Angéla)