Ugrás a tartalomra

A Duna Csillagai

2019. május 17. péntek
Nemzetközi ifjúsági művészeti fesztivál a Cziffrában
A Duna Csillagai

Első alkalommal rendezték meg azt a nemzetközi ifjúsági művészeti fesztivált, melyen orosz és magyar versenyelőadásokat mutathattak be diákok a Cziffra Központban. A május 4-i rendezvényre harmincan neveztek be, a négytagú szakmai zsűri hangszeres előadásokat és különböző nyelvű dalokat, énekeket értékelhetett.

Két magánszemély, Ötvös Zoltán és Dimitrij Nyikolajevics gondolta úgy, hogy olyan rendezvényt hoznak létre, ahol több ország tehetséges diákjai léphetnek színpadra és mutathatják meg tehetségüket. A május 4-i fesztiválra három országból, Oroszországból, Ukrajnából és Magyarországról érkeztek fiatalok. A rendezvény célja, hogy minél szélesebb körben jöhessenek létre nemzetközi barátságok a művészet keretein belül – mondta Ötvös Zoltán. A program megnyitóján elhangzott a három részt vevő ország himnusza, majd a szervezők bemutatták a zsűritagokat. Naszagyuk Inna zongorista, pedagógus a Kijevi Csajkovszkij Állami Konzervatóriumon diplomázott. Tanárként számos nemzetközi elismerésben részesült diákot oktatott, jelenleg Magyarországon él és dolgozik. A zsűri elnöke Milbauer Mária pedagógus, a pécsi Liszt Ferenc és Eck-Imre Művészeti Iskola zongoraosztályának vezetője, tanulmányait a Lvovi Zeneakadémián végezte. Több évtizedes tanári pályája során számos hazai és nemzetközi verseny győztesét készítette fel. Grigorjev Dimitrij Nyikolajevics a pedagógiai tudományok doktora, az Orosz Természettudományi Akadémia professzora, a Balti Pedagógiai Akadémia tagja, Gyermekek Üstököse Nemzetközi Művészeti Projekt főkoordinátora. Rick Róbert kamaraművész, zeneszerző zongoratanári mesterdiplomáját a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetben szerezte. A Sodó&Bobek Blues Library duo és a Klezmer R’s együttes alapító tagja, mely a kapolcsi Művészetek Völgye tehetségkutató versenyének nyertese.

A diákok egyesével léptek színpadra és adták elő a megtanult énekeket vagy játszották el különböző hangszereken ismert zeneszerzők műveit. Sokan népviseletben érkeztek, így vált még autentikusabbá az adott produkció. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen nagyon fiatal, de lelkes induló is volt a mezőnyben, és rendkívül tapasztalt, tehetséges művészjelölt is. Több kategóriában és műfajban születtek eredmények, a díjazottak oklevelet és kupát kaptak ajándékba. A rendezvény nemzetközi kerekasztal-beszélgetéssel ért véget, melyen a felkészítő tanárok és a zsűritagok vettek részt. A találkozó rendkívül jól sikerült, így jövőre biztosan lesz folytatása.

(Viszkocsil Dóra)