Ugrás a tartalomra

A doni áttörés hőseire emlékeztünk

2018. január 17. szerda
A jelentős számú áldozatot követelő nemzeti tragédia 75. évfordulóján több megemlékezés is volt Budafok-Tétényben. A Donát-hegyi emlékhelyen a Baross Gábor Telepi Polgári Kör, a Szent István Király Plébániatemplomban a Budatétényi Polgári Kör meghívására érkezett kerületi polgárok hajtottak fejet a hős katonákra emlékezve.
A doni áttörés hőseire emlékeztünk

A Baross Gábor Telepi Polgári Kör megemlékezésén Sztavropulosz Szotiriszné elnök köszöntötte a megemlékezőket. Beszédében vitéz lovag Horváth Miklós megrendülve ismertette a magyar történelem egyik legszomorúbb fejezetét: „Sok tízezernyi honvédünk szenvedett hősi halált Szovjetoroszországban. Halálukról évtizedekig egyáltalán nem, vagy csak csendben, a családok összeborult, fájdalmas, könnyekkel átitatott, síri csendjében lehetett emlékezni. Hála a jó Istennek, ma már kimondhatjuk az igazságot, azt, hogy becsülettel tették rárótt kötelességüket, és nem voltak fasiszták, hazaárulók, sehonnai bitang emberek… hanem hősök! És azok is, akik Istentől vezérelve, őrangyalaik védőszárnyai alatt térhettek haza.” A beszéd után nagyapja második világháborús sapkájával a fején katonai tisztelgéssel emlékezett meg minden, második világháborúban elesett honvédről, valamint a Don mellől hazatért Pelikán Imréről, Budafok-Tétény díszpolgáráról, a polgári kör örökös tiszteletbeli elnökéről. Pollák Miklós gitár, Ambrus Károly gitárjátékával tette még ünnepibbé a megemlékezést, melynek résztvevői koszorút helyeztek el a Donát-hegyi emlékhelyen. Budafok-Tétény önkormányzatát Karsay Ferenc polgármester képviselte.

Este Udvarnoky László mutatott be szentmisét a Don-kanyarnál elesett magyar katonákra emlékezve. Beszédet mondott Lachmann Botond, aki elmondta, ez az ütközet követelte a magyar hadtörténelem legnagyobb lélekszámú áldozatát, ezért fontos, hogy ismerjük az akkori eseményeket, hiszen ez segíthet minket jövőnk irányításában. Ezt követően részletesen ismertette azokat a bel- és külpolitikai tényezőket, körülményeket és döntéseket, melyek a 2. magyar hadsereg Don-kanyarba küldéséhez vezettek. A megemlékezés a húsvéti gyertya meggyújtásával folytatódott majd a templom kertjében a hóesésben helyezték el a mécseseket a résztvevők, köztük Szepesfalvy Anna alpolgármester.

Fotó: Kocsis Zoltán

A doni áttörés hőseire emlékeztünk