Ugrás a tartalomra

A budafoki bornegyed arca

2017. március 22. szerda
Deutsch Anita: Meg kell mutatni ezeket a föld alatti kincseket
A budafoki bornegyed arca

Budafok-Tétény tele van a föld felett és alatt is kincsekkel, amelyeket talán még az itt élők sem nagyon ismernek. Ezt hivatott bemutatni a nemrég induló Budafoki bornegyed projekt, amelynek művészeti vezetője ismert arc, Deutsch Anita színművész, műsorvezető, aki a kerületben él.

– Hogyan került a képbe e jó célt szolgáló projektnél, és miért vállalta az „arcát”?

– Nagytétényben születtem, jelenleg is itt lakom, tehát régóta ismernek ebben a városrészben, és így jött a felkérés. Azért mondtam igent, mert magam is sokra értékelem a kerület szépségeit, értékeit. Most, hogy hónapok óta a projekt vezetőjével, Salamon Judittal járom a budafoki bornegyedet, a pincéket, látom, mennyi rejtett kincsünk van, amiket meg kell mutatnunk a világnak! Nagy élmény felfedezni ezeket nekem is, az őslakosnak, akinek a szülei és a rokonság jelentős része is itt él, sokat mesélek nekik felfedezéseimről.

– Nekünk is mesélne, mi a fő feladata?

– Ország-világnak népszerűsíteni ezt a csodát, amire nap mint nap rábukkanunk és rácsodálkozunk. Igen izgalmas feladat ez most nekem, aki mindig szerettem valami újat csinálni. A színészet és a műsorvezetés mellett mindig kerestem valami mást is, amiben kiteljesedhetek. A fő vonalakat megtartottam, de például elvégeztem a művelődésszervezői szakot az ELTE-n, mert ez is érdekel.

– Felcserélte a (rivalda)fényt a pincék sötétebb világával?

– A színpad iránti vonzalmam természetesen nem csillapodott. Igaz, jelenleg egy színházhoz sem vagyok leszerződve – legutóbb a győri színház tagja voltam –, de azért szívesen vállalok színészi feladatokat, nemrég bemutatóm is volt, és egy filmben is szerepeltem.

– Nem fél, hogy addig járja a borospincéket, míg „rászokik”? Szereti a bort?

– Nyaranta, a nagy melegben szívesen megittam a rosét, most barátkozom a vörösborral. A pezsgőt szeretem, a férjemmel ez a közös italunk megismerkedésünk óta. A budafoki bornegyed népszerűsítésén kívül a kulturált borfogyasztás népszerűsítése is fontos feladatunk.

– A Rózsa bisztróban bor is kapható volt?

– Értem, mire céloz, a Barátok közt című sorozatban évekkel ezelőtt ennek a bisztrónak a tulajdonosa voltam. Ha jól emlékszem, nem árultunk bort…

(Temesi)