Ugrás a tartalomra

A barossi honalapítók ünnepe

2019. június 26. szerda
A Baross Gábor Telepi Polgári Kör tagjai idén is ünnepséggel emlékeztek azokra, akik otthont és közösséget teremtettek a Baross Gábor-telepen.
A barossi honalapítók ünnepe

Június 23-án ünnepséggel és koszorúzással emlékeztek a Baross Gábor Telepi Polgári Kör tagjai a honalapítókra. Az eseményt az esős idő miatt a Jézus szíve templomban tartották, ahol Bodnárné Fehér Erzsébet, a kör elnöke köszöntötte a megjelenteket, köztük Karsay Ferenc polgármestert.

A megemlékezésen Monostoriné Szeleczky Gabriella történelemtanár mondott beszédet, aki a honalapítókról szólva így fogalmazott: „Felépültek házaik, utcáik, iskolát és templomot építettek, fát ültettek és virágot.(…) Összefogtak családjaikért és gyermekeikért. A honalapítók nem a múltba, hanem a jövőbe tekintettek. Tudták, hogy az embernek szüksége van egy helyre, amelyet az otthonának tekinthet, ahova tartozhat, ahol élhet, ahová visszatérhet.” Beszédében köszönetet mondott az első, otthont építő, honalapító családoknak. „Aminek ismerjük a múltját, kezünkben a lehetőség, hogy formáljuk a jövőjét.” — mondta.

A műsorban verset mondtak a polgári kör ifjúsági tagozatának tagjai, valamint közreműködött Ambrus Károly, aki tárogatón játszott.

Az esemény után Mazgon Gábor atya megáldotta az 1999-ben, a Baross Gábor-telep 100. évfordulójára állított emléktáblát, amelyet a résztvevők közösen koszorúztak meg.

Fotó: Horváth Tamás