Ugrás a tartalomra

A bajnokok edzője

2018. augusztus 18. szombat
Diáksportért díjat vehetett át Haász Ferenc kerületi testnevelő és edző
A bajnokok edzője

A bajnokok edzőjeAmikor július utolsó keddjén felkerestük a 2018-as Diáksportért díj kitüntetettjét, Haász Ferencet, az általa vezetett kerékpárostábor tagjai a Hajós Alfréd Tanuszoda kertjében felállított ugrálóvárban kezdték a napot. Az önfeledt mozgás után a különböző korú és nemű gyerekek részt vettek az egyórás úszásoktatáson, majd bringára pattantak, hogy letekerjék az előirányzott tíz-tizenöt kilométeres távot.

A testnevelő tanárnak ugyanis a testnevelés bármely formája szívügye: nyáron sport- és edzőtáborokat szervez és vezet, a tanév során a Budai Nagy Antal Gimnáziumban tanít, az óvodásoknak úszást oktat, az általános és középiskolásoknak pedig röplabdaedzéseket tart.
Tanítványaival a budapesti diákolimpiák állandó résztvevője. Röplabdás csapataival számtalan érmet nyert már, de a legutóbbi versenyen „mindent vittek”: a budapesti első helyezés után a Kempelen Farkas Gimnázium lánycsapata megnyerte a 2017/2018. tanév röplabda „B” kategória diákolimpia országos döntőjét, és ezzel kiérdemelte a Magyarország diákolimpiai bajnoka címet.
A Diáksportért díj friss birtokosa elmondta lapunknak: megtiszteltetésnek érzi, hogy a Magyar Diáksport Szövetség őt választotta a kitüntetésre, hiszen testnevelő kollégái között számosan dolgoznak kiválóan és eredményesen. Az országos röplabdaviadalról beszélgetve elmesélte, hogy a négynapos rendezvényen az V–VI. korcsoportba tartozó 20 legjobb megyei és fővárosi lánycsapat mérkőzött meg egymással. Bár a verseny amatőrök között zajlott, némely csapatban mégis játszottak profik is – ez látszott a mozgásukon. A kempelenes lányok erőssége a technikai tudáson túl abban rejlik, hogy nagyon lelkesek és szorgalmasak, hatalmas akaraterejük van és remek csapatjátékosok. Rendkívül ügyesek, és a sporthoz való hozzáállásuk példamutató, amely a nyári edzőtáborokban is rendre kiderül. Hozzátette: bár a röplabda kifejezetten lányoknak való sportág, mert nem erőszakos és nincs test-test elleni küzdelem, edzéseire fiúk is járnak, így a magas, vékony, mozgékony lányok hozzászoktak az erős nyitásokhoz, meg tudják fogni azokat, képesek blokkolni az erős ütéseket. A fiúkkal való játék nagymértékben fejleszti a lányok technikai tudását, így a győzelemhez ez is hozzájárult.
Haász Ferenc az iskolában szinte mindig nulladik órával kezdi a napot, hogy az uszodában oktatni tudja három óvodás csoportját, és a teljes óraszám, valamint az osztályfőnökség mellett képes legyen a kezdőknek és bajnokoknak egyaránt megtartani a röplabdaedzéseket három különböző helyszínen.
(Tamás Angéla)