Ugrás a tartalomra

70 éve történt - A közös emlékezés és a közösségért való együttes cselekvés a méltó válasz

2017. január 20. péntek
A Nagytétényi Polgári Kör és a Német Nemzetiségi Önkormányzat január 19-én, csütörtökön megemlékezést és koszorúzást tartott a budadfoki, kistétényi és nagytétényi németek kitelepítésének 70. évfordulója alkalmából a Nagytétényi Sváb Emlékhelynél.
70 éve történt - A közös emlékezés és a közösségért való együttes cselekvés a méltó válasz

Hetvenegy évvel ezelőtt Budaörssel kezdődött a német nemzetiség kitelepítése, és 1948 nyaráig mintegy kétszázezer németet hurcoltak el, illetve száműztek Magyarországról, Nagytétényre 1947-ben került sor. Erre a tragikus eseményre évről évre emlékeznünk kell, hogy ilyen soha többé ne fordulhasson elő – mondta a Nagytétényi Sváb Emlékhelynél tartott megemlékezésen László Istvánné a Nagytétényi Polgári Kör elnöke.

Karsay Ferenc polgármester azt hangsúlyozta, a közös emlékezés ma összeköt bennünket: az a tény, hogy ma mindannyian együtt hívjuk fel a figyelmet a magyarországi német kisebbség egykori tragédiájára, a szülőföldjükről akkor kényszerrel elűzött svábokkal történtekre, az méltó válasz a hét évtizeddel ezelőtt történtekre. A német ősök szorgalmát tovább éltetve, a jelenben kell tennünk közösen a településünkért, erre jó példa a Nagytétényi Polgári Kör munkája, közösségépítő tevékenysége is – mondta Karsay Ferenc polgármester.

Dr. Szirtes Edit, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke József Attila Nem én kiáltok című versét szavalta el, majd úgy fogalmazott, a magyarországi németek kitelepítése is a világháborús vérzivatar része, következménye volt, a bűnbakkeresés pedig nem oldott meg semmit, csak értelmetlen áldozatokkal járt, szörnyű és fájdalmakkal teli emberi tragédiákat eredményezett.

A megemlékezésen Sisak András karnagy vezényletével elénekelték a Himnuszt, majd az Árpád utcai iskola tanulóival közösen a magyarországi németek Himnuszát. Csepely Péter elszavalta Lovag Erdős Anna Egy marék földet/Egy kitelepített magyar kívánsága című költeményét, a Hugonnai Vilma Általános Iskola diákjai pedig németül olvastak fel két verset.

A megemlékezés végén elhelyezték a kegyelet koszorúit: az önkormányzat nevében Karsay Ferenc polgármester és Zugmann Péter alpolgármester, a Baross Gábor telepi Polgári Kör nevében Sztavropulosz Szotiriszné elnök, a Budafok-Tétényi Baráti Körök nevében Vizi Sándor elnök, a POFOSZ képviseletében pedig a szervezet XXII. kerületi elnöke, Péter Árpád.