Ugrás a tartalomra

400 sík, 400 gát, egyre megy - Videóval frissítve!

2017. szeptember 25. hétfő
Molnár Janka az egykörös futás specialistája
400 sík, 400 gát, egyre megy - Videóval frissítve!

400 sík, 400 gát, egyre megy - Videóval frissítve!

„Nagyon sokat jelent számomra a futás, számomra a legtökéletesebb sport. Annyira szeretem az atlétikát! Én nem vagyok jó csapatsportokban, inkább az egyéniben. Futás közben érzem magam a legszabadabbnak. Mindig jólesik futni, még akkor is, amikor edzésen nagyon elfáradok.”

Ez a már-már megható vallomás egy 16 éves budafoki – legyünk pontosak: néhány száz méter híján diósdi – kislánytól származik, aki 55 másodpercen belül futja az egy kört az atlétikai pályán. Ez bizony nem akármilyen teljesítmény, hogy el tudjuk helyezni egyfajta koordinátarendszerben: a magyar felnőtt ökölvívó (férfi!) válogatott legjobb futói – Bacskai Balázs, Hámori Ádám, Varga Miklós – sem képesek erre, már azért is vért izzadnak, de belül akarnak kerülni az egy percen a 400 méteres távon.

Nos, Molnár Janka, a BMTE üdvöskéje, a Kempelen Farkas Gimnázium 11. osztályos jó (4-es átlagú) tanulója – most szeptemberben kezdi az utolsó előtti évfolyamot – Győrben, az Európai Ifjúsági Fesztiválon bronzérmet szerzett 400 méter síkon a spanyol Andrea Hernández Jiménez és a cseh Barbora Maliková mögött.

„A spanyol lánynak az utolsó 100 métere is nagyon jó volt, ami nekem kicsit gyengébben sikerült, mivel már elfáradtam a végére. Ennyiben feltétlenül jobb volt nálam, amit az ideje, az 53,55 másodperc is alátámaszt” – ismeri el sportszerűen Janka, aki edzőjével, Bartha Attilával roppant kemény felkészülésen volt túl.

„Nagyon sokat készültem az edzőmmel, voltunk két hetet Tatán az olimpiai edzőtáborban, utána pedig egy hetet Győrben edzőtáboroztunk a magyar csapattal együtt. Nekem 54,44 az egyéni csúcsom, és attól alig elmaradva kereken 55 mp-et futottam most az EYOF döntőjében” – mondja Janka, aki hét éve, 2010 óta atletizál a Promontor utcai sporttelepen.

Az ember azt gondolná, hogy egy ilyen siker után természetesen a 400 méteres síkfutás a kedvenc szám. De ez nincs így!

„Ősszel kezdődik az alapozás, ahol a gátfutásra több időt fogunk fektetni az edzőmmel, mivel jövőre nyáron ugyanúgy Győrben lesz az ifjúsági Európa-bajnokság, s itt 400 méter gáton szeretnék indulni. És ezért a magyar bajnokságokon is a fő versenyszámom a 400 gát lesz” – jelenti ki határozottan Janka.

Hoppá! Ezek szerint a gátfutást jobban szereti az ifjú klasszis?

„Hát most még nem annyira szeretem, mivel még nincs benne olyan nagy gyakorlatom, de ha majd már jól fog menni, és sokat gyakoroltam, akkor már szeretni fogom.”

(CH. Gáll András)

 


Nyitókép: Molnár Jankát Bélteky Róbert, a Budafoki MTE Labdarúgó Kft tulajdonosa (baloldalon), Jakab János, a Kft tiszteletbeli elnöke (középen) és Vízi Sándor, a Budafoki MTE elnöke is köszöntötte a BMTE pályán :: Fotó: Hirschberg Judit