Ugrás a tartalomra

29. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál - Nyitókoncert a Klauzál Házban

2018. szeptember 06. csütörtök
Idén is a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje nyitotta meg a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál rendezvénysorozatot a Klauzál Házban. Hollerung Gábor zeneigazgató köszöntötte a vendégeket, majd Karsay Ferenc polgármester mondott ünnepi beszédet.
29. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál - Nyitókoncert a Klauzál Házban

A 29. Pezsgő- és Borfesztivál előestéjén a hagyományokhoz híven, Hollerung Gábor vezényletével a Budafoki Dohnányi Zenekar adott hangversenyt a Klauzál Ház színháztermében. A koncertet megelőzően Karsay Ferenc polgármester üdvözölte a megjelenteket, köztük az egyházak képviselőit, Molnár Gyula országgyűlési képviselőt és a testvérvárosokból érkezett delegációkat, így a Petja Todorova Prodanova polgármester asszony vezette várnai küldöttséget, Dombi Réka Hilda jegyzőt és a baróti látogatókat, valamint Tóth Sándor polgármestert és a mezőkaszonyi vendégeket. Köszöntötte a díszpolgárokat, a stratégiai partnereket, a fesztivál támogatóit, borászokat, a civil szervezetek vezetőit és minden meghívottat.

A kerület elöljárója ünnepi beszédében röviden áttekintette az elmúlt évek azon eseményeit, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy mindenki Budapest Bornegyedeként, a bor és a kultúra találkozási pontjaként tekinthessen Budafok-Tétényre. Kiemelte a 29. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált, az első születésnapját ünneplő és ma már igen látogatott Budafoki Pincejáratot, a borászatot népszerűsítő és hagyományainak megőrzését célzó YouInHerit programot. Beszélt a Kerület napjáról, a 44. alkalommal megrendezett Budafok-tétényi Tavaszi Művészeti Fesztiválról, a 2018-ban Magyar Örökség díjat kapott Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskoláról, és nem utolsósorban az ebben az évben huszonötödik születésnapját ünneplő Budafoki Dohnányi Zenekarról, amely számtalan lélekemelő koncerttel ajándékozta már meg Budafok-Tétényt.

Gratulált az augusztus 20-án magas állami kitüntetésben részesült Lázár Csaba színművésznek és Berán Gábor koncertmesternek, majd összegzésként kifejtette: egy önkormányzatnak nemcsak az a dolga, hogy a kerület közigazgatásáról és infrastruktúrájáról gondoskodjon, az is küldetése, hogy támogassa és segítse a közösségi életet, lehetőséget biztosítson az emberi kapcsolatok ápolására, művészeti élmények megszerzésére, a feltöltődésre.

A Budafoki Dohnányi Zenekar nevében Hollerung Gábor karmester üdvözölte a közönséget, és a tőle megszokott módon bemutatta a koncerten elhangzó műveket. Elsőként Bizják Dóra zongoraművész előadásában és a zenekar közreműködésével Chopin: f-moll zongoraversenyét hallgathattuk meg, második zeneműként pedig a Bernstein évforduló kapcsán a West Side Story zenekari szvit szimfonikus zenekari átirata hangzott el, amelynek leghíresebb részletét az együttes ráadásként adta elő a szűnni nem akaró vastaps hatására. Az ünnepi este vendéglátással és az Acoustic Cuts duó (Simon Edina – ének, Horváth György – gitár) aláfestő muzsikájával zárult a Klauzál Ház kertjében.
(Tamás Angéla)