Ugrás a tartalomra

25 éves a Nagytétényi Polgári Kör

2016. június 06. hétfő
Június 4-én egy nagyszabású egész napos rendezvényen találkozhatott mindenki, aki ez elmúlt negyed évszázad alatt aktívan részt vett a kör életében. Felavatták a Falu Kemencéjét is.
25 éves a Nagytétényi Polgári Kör

"Immár 25 éve törekszünk arra, hogy méltó öröksége lehessen a kör Nagytétény gazdag múltjának. Minden évfordulón valami emlékezetes dolgot találunk ki, ilyen volt az öt évvel ezelőtti Szent Flórán Ivókút is. Idén még nagyobbat álmodtunk és hihetetlen összefogásnak köszönhetően három hónap alatt megépítettük a Falu kemencéjét, amiért nagy köszönet jár az itt élő tétényieknek és a kerületi vállalkozóknak" - mondta az ünnepségen Lászlóné Varga Éva a Nagytétényi Polgári Kör elnöke. 

Karsay Ferenc polgármester megköszönte a kör tagjainak, hogy 25 évvel ezelőtt egy több mint száz éves hagyományt élesztettek fel és töretlenül gazdagítják még a mai napig is. A rendezvényen részt vett Németh Zsolt a külügyi bizottság elnöke, Szepesfalvy Anna alpolgármester, a kerület egykori polgármesterei, díszpolgárok, civil szervezetek vezetői. Az ünnepi beszédek után a közönség megismerhette a Lics Pincészet által felajánlott Jubileumi Pákozdi Syrah nevet viselő bort, mely e jeles esemény bora lett. Emellett elkészült Bakó Károly és Vincze István szerkesztésében a Nagytétényi Polgári Kör rendkívűl látványos, színes emlékkönyve is. Az eseményen hatan vehettek át Nagytétényért emlékérmet a kör elnökétől: Bilicsi István, Bogó Ágnes, Dindi István, Kludák Erzsébet, Kovacsics Lászlóné és Landi Jánosné. A délelőtti programban fellépett a Czene-Bánhidi Petra tanítványaiból álló Passé Tánc-csoport, valamint Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész. Az esti órákban is tartalmas kulturális műsor várta az ünneplőket. Fellépett a Nádasdy Néptáncegyüttes, a Bartók Béla Általános Iskola 2. osztályos növendékei és a Nagytétényi Dalkör is. A nap fénypontja a falu kemencéjének felavatása volt, melyet Fülöp Ákos plébános áldott meg.

A polgári kör elnöke, Lászlóné Varga Éva köszönetet mondott a kemenceépítésben résztvevőknek: Bakó Károly (a kemence megálmodója, grafikai munkák, látványterv), DUNAVITEX (bontott tégla), Falatin István (tégla helyszínre hozatala), Gazsó Tamás (hódfarkú cserép ajándékozása), Szomolányi József (kemence ajtó), Bakosfa – Bakos Miklós (árnyékoló épület megépítése), Kruppi Péter (APETI Tetőfedő Szakkereskedés Nagytétény), Dudik János (tetőfedő, ácsmester), Chrenkó Ferenc vállalkozó (kerítés megépítése), Oravecz Tamás (Tétény Gép –gépkölcsönzés), Poroszkai Tamás (Otthont Project Építő Kft), Kóródi Viktor (cserépkályha és kandallókészítő, kemenceépítő), Kludák Erzsébet (épület elbontása), Ambrus Zoltán villanyszerelő (épület elbontása), Borhi Miklós zenész (épület elbontása), Hekkel Ádám (épület elbontása), Vincze István és Vincze Gáborka  (épületbontás), Urbán László festőművész (épület elbontása), László István (elbontás és segítő munkálatok), Glöckl Dénes (elbontás és segítő munkálatok), Pozsonyi József (segítő munkálatok), Kőnig Ede (szervezési munkálatok, beszerzések, munka fázisok koordinálása), László Istvánné (koordinálás, szervezés).

Kapcsolódó anyagok: http://www.lokal.hu/2016-06-kemencet-is-epitett-maganak-a-falukozosseg/