Ugrás a tartalomra

Parádés szüreti mulatság Tétényben

2018. október 04. csütörtök
A közösség erejére és a városrész jövőjére koccintottak a szüreti mulatság résztvevői Nagytétényben szeptember utolsó szombatján
Parádés szüreti mulatság Tétényben

A szeptember utolsó szombatja ezúttal is parádésra sikerült Nagytétényben, ahol a szőlőáldást és a feldíszített hintók felvonulását követően megrendezték a 23. Nagytétényi szüreti mulatságot, amelyre a jó időnek hála több százan, de inkább ezren voltak kíváncsiak. A lovas hintók menete sok utcát érintett a kétórás felvonulás alatt, a színes forgatag sokakat vonzott az utcákra.

A Szelmann Ház előtt pontban délben gyülekeztek az asszonyok, férfiak és a népviseletbe öltözött gyerekek, várva a nagy pillanatot, amikor nekiindulhatnak szokásos körútjuknak. Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke, kerületünk díszpolgára köszöntötte a megjelenteket, köztük Karsay Ferenc polgármestert, Szepesfalvy Anna alpolgármestert, Molnár Gyula országgyűlési képviselőt és a kerület többi prominens személyét, majd a következőket mondta:
– Ismét ünneplőbe öltözött a lelkünk ezen a szép napon. A szüret nemcsak komoly tevékenység, de a bor ünnepe is, ilyenkor aratjuk le az egész éves munka gyümölcsét, egyben bortermelő őseinkre is emlékezünk. Koccintsunk a közösség erejére és Nagytétény jövőjére!
Mielőtt persze koccintottak volna, Mazgon Gábor római katolikus plébános ezekkel a szavakkal áldotta meg a szőlőt, amely lovaskocsin érkezett a Szelmann Ház elé:
– Isten áldását és gondoskodását kérem, adjunk hálát a jó termésért. A magyar ember mindig a bort tartotta a legnemesebb italnak. Isten áldja Nagytétény népét, az ünneplőket, és szép délutánt, estét kívánok mindnyájuknak!
A délután szép is lett, köszönhetően a jó időnek és a finom étkeknek, italoknak. Az áldás után elindult a 21 hintóból álló menet – ebből három volt helyi, a többi messzibb vidékekről érkezett –, a kerület vezetői, akik egy hajóban eveznek a hétköznapokon, most ezen az ünnepi napon, egy hintóban hajtottak a Fáy utca – Zámbelly út – Batthyányi utca– Társasház utca– Tenkes utca – Nagytétényi út – Hugonnai utca – Kastélypark utca – Kastélymúzeum – Szent Flórián tér – Úttörők utca – Nagytétényi út útvonalon, hogy újra a Szelmann Háznál kössenek ki. 
(Folytatás a videó alatt.)

A felvonuláson részt vettek többek között borlovagrendi tagok, fúvósok, lovasklub- és kórustagok, iskolások, néptáncosok és nemzetiségiek, akik egy-egy helyen megállva bemutatták hagyományos táncukat is. A csaknem háromórás felvonulás után a Szelmann Házban a házigazdák virslivel, langallóval (kenyérlángos, vagy ahogy mások hívják, töki pompos) és üdítővel, borral kínálták a vendégeket, akik az esti szüreti bálig sem maradtak műsor nélkül. A ház udvarán tovább szórakozhattak, többek között Leblanc Győző és Tóth Éva énekesek operettműsorát hallgathatták meg, és a Nádasdy Iskola néptáncosainak bemutatóját is megtekinthették. Az esti bál pedig a szokásos vidámsággal telt hajnalig (például a hagyományos szőlőlopás játékkal), remek zenével. (Temesi László)