Ugrás a tartalomra

Idén is Romhányi versmondó verseny a Szelmann Házban - Videóval frissítve!

2017. március 22. szerda
Romhányi József 1921. március 8-án született Nagytétényben. Ennek tiszteletére minden évben, immár 13. alkalommal rendezte meg a Nagytétényi Polgári Kör a kerületi általános iskolás diákok számára a Romhányi szavaló versenyt.
Idén is Romhányi versmondó verseny a Szelmann Házban - Videóval frissítve!

A diákok szavalatai előtt László Istvánné, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke felolvasta Romhányi József életútját, majd Juhász Károly a Nagytétényi Kastélymúzeum igazgatója mondott el három rövid verset. A tavalyinál idén több mint kétszer annyian tanultak meg és adtak elő egy-egy Romhányi verset vagy prózát. Három korosztályban versenyeztek a diákok. Először a 3-4., majd az 5-6. és végül a 7-8. évfolyamos tanulók adták elő kedvenc művüket a költő szerzeményei közül. Rendkívül népszerű volt az Interjú a farkassal, aki állítólag megette Piroskát, illetve A bölcs bagoly című vers. A verseny szervezésében már 13 éve vesz részt a Baross Gábor Általános Iskola két tanára, Orbánné Pataki Éva és Monostoriné Szeleczky Gabriella. A verseny zárultakor Romhányi Ágnes, az író lánya összegezte a hallottakat és eredményt hirdetett. Mint fogalmazott: "Nagy öröm volt számomra, hogy újra hallhattam édesapám műveit. Óriási elismerést érdemel minden induló, hogy ilyen szépen meg tudta tanulni és elő tudta adni ezeket a nehéz verseket." 

A nyertesek:

3-4. évfolyam:

I. Pusztai Csaba, Bartók Béla Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

II. Hajdú Zsombor, Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola

III. Nádudvari Máté, Baross Gábor Általános Iskola

III. Horváth Szonja, Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

 

5-6. évfolyam:

I. Vizeli Petra, Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

II. Fekete Marcus, Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

III. Ladányi Bálint, Herman Ottó Általános Iskola

 

7-8. évfolyam:

I. Jancsurák Marcell, Kempelen Farkas Gimnázium

II. Cselenyák Luca, Bartók Béla Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

III. Herka Szabolcs, Baross Gábor Általános Iskola

 

A zsűri tagja volt még Deutsch Anita, Kludák Erzsébet, Sebes Gábor, Juhász Károly és Németh Zoltán alpolgármester is. Utóbbi adta át a nyerteseknek járó könyvjutalmakat. Az eredményhirdetés után a résztvevők megkoszorúzták a Romhányi József szülőházán található emléktáblát.

(Viszkocsil Dóra)

A Promontor TV összeállítása: